Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto tanie, smaczne, w naszej rodzinie pieczone od ok. 30 lat. Tradycja zobowiązuje.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (ok. 2 godz) . Ciasto podzielić na 4 części. Każdy z placków wałkujemy na papierze do pieczenia wyciętym do wielkości dużej blachy piekarnikowej ( u mnie 37x34 ). Piec w 180 st na złoty kolor. Po upieczeniu placki są bardzo kruche- trzeba uważać!
Krem - mleko, kaszę i cukier waniliowy gotować 5 min (aż zgęstnieje). Masło utrzeć z cukrem dodając po łyżce wystudzonej kaszy . Można krem doprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem.
Ugotować polewę.
I placek smarujemy połową kremu, II placek - dżem, III - placek - krem, IV - placek polewa. Dekorujemy według uznania. Ja podzieliłam ciasto i zrobiłam dekorację a'' la mazurek. Ciasto najlepsze jest jak zmięknie na 3- 4 dzień