Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Wiśniowa Królewna

Ciasto Wiśniowa Królewna

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 18402

Pyszne, delikatne ciasto podobne do sernika, na spodzie brownies

Składniki

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 150 g cukru
  • półtora dużego opakowania jogurtu bałkańskiego lub typu greckiego
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • wiśnie z konfitury lub nalewki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpuściłam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w rondelku nad parującą wodą). Jajka ubiłam z cukrem na jasną pianę, dodałam mąkę i masę z czekolady. Wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam na nie ciasto.

  2. Piekarnik rozgrzałam do 180 st. Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec dodałam cukier puder. Żółtka wymieszałam z budyniem i cukrem waniliowym, dodałam do piany, powoli dodałam jogurt i wlałam olej. Wymieszaną delikatnie całość wylałam na ciemne ciasto.

  3. Na ciasto wyłożyłam wiśnie ( mogą być z nalewki lub konfitury) i polałam polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Andrasza 13 maja 2013 Czy możesz dokończyć przepis? Jeśli decydujesz się na udostępnienie przepisu, to podaj go w całości.Jaki jest czas pieczenia? I rzeczywiście brownies bez odrobiny proszku zwłaszcza na spodzie to pewny zakalec. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 11 maja 2013 robię bardzo podobne ciasto. dzięki jogurtowi bałkańskiemu nikt nie pozna, że to nie jest prawdziwy sernik :-) pyszności :-)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 11 maja 2013 Kilka pytań: jaka ilość jogurtu( wszak są różne opakowania),czy budyń ma być ugotowany, czy ciemne ciasto trzeba wcześniej upiec , jeśli tak, to w jakiej temperaturze i jak długo,jeśli razem, to ile się ma piec?

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus2402 11 maja 2013 Hmmm.. brownies bez proszku do pieczenia? Ma to szanse? :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olir1987 11 maja 2013 ciasto wygląda mega smacznie;) mam pytanie wpierw pieczesz ciemny spód a potem dodajesz wierzch i też pieczesz czy wszystko na raz? jak długo należy trzymać w piekarniku?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 11 maja 2013 Mmm... Wygląda pysznie. I jeszcze ta spływająca czekolada, poezja po prostu. Również z chęcią zobaczyłabym przekrój :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 11 maja 2013 Zapowiada się pysznie:)1-wszy przepis a więc powodzenia na Smakerze:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 11 maja 2013 wyglada bosko, absolutnie do zrobienia,ale jesli mozesz..dodaj zjatko w przekroju,dzieki,pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń