Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne ciasto, pachnące i smakujące jak popularny likier. Dodatek truskawek sprawia, że jest orzeźwiające i jeszcze pyszniejsze :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Składniki
Najlepiej żeby alkohol i olej były w temperaturze pokojowej, więc wyciągamy je z z lodówki około 2 godzin wcześniej. Truskawki umyć, wyszypułkować, jeśli są duże przekroić na pół. Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na piankę. Następnie do miski wlać olej, likier, wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać na nim truskawki, jeśli są duże przeciąć na pół (nie wciskać ich w ciasto, same się zapadną). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę i piec około 45 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu). Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyciągnąć na blat i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego !