Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z agrestem i porzeczkami

ciasto z agrestem i porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2589

Dodano:

Odsłon: 10665

miodowy budyniowiec z porzeczkami i agrestem na prawie-kruchym cieście

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • kostka zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu kurpiowskiego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 duże lub 3 małe jaja
  • 2 opakowania gotowego budyniu śmietankowego
  • 3 szklanki mleka tłustego
  • skórka z połowy cytryny
  • 500 g oczyszczonego agrestu
  • 350 g czerwonych porzeczek + do dekoracji
  • 120 ml miodu pitnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło drobno siekam. Wrzucam do malaksera. Dodaję przesianą mąkę, cukier, proszek, jogurt wymieszany z miodem i jaja. Miksuję do połączenia i uzyskania ładnej kuli. Dzielę ją na połówki. Owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki.

  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam pierwszą połówkę ciasta. Dociskam dłonią, żeby wyrównać. Nakłuwam widelcem. Piekę około 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Studzę.

  3. Budyń przygotowuję według opisu na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością mleka.

    Owoce wrzucam na rozgrzaną patelnię. Zalewam miodem pitnym i duszę. Zagęszczam mąką ziemniaczaną.

  4. Przestudzony spód posypuję bułką tartą. Wykładam owoce. Wylewam budyń. Nakładam drugą połowę ciasta – jeśli zmroziło się mocno, to należy zetrzeć je na tarce. Moje było miękkie, a spieszyłam się, więc rozkruszyłam je. Zapiekam wszystko około 35-40 minut.

    Studzę, posypuję cukrem pudrem i ozdabiam porzeczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń