Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest pracochłonne ale bardzo smaczne. Na stole także prezentuje się bardzo efektownie. Polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11253
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9789
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11253
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9789
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Składniki
Białka ubić z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i żółtka a następnie obie mąki zmieszane z proszkiem. Na koniec wlać łyżkę wrzątku i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną zostawić jasną, do drugiej dodać odrobinę barwnika zielonego a do trzeciej barwnika czerwonego. Wylewać kolejne warstwy do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/34 cm. Piec 30 minut w tem. 175 stopni.Po ostygnięciu nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
W dwóch szklankach zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Nakryć foilą i odstawić do ostygnięcia. Kawę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić. Rodzynki zalać alkoholem na pół godziny. Dodkładnie odsączyć. Miękkie masło utrzeć na "puch" i wciąż miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać drobno pokrojone brzoskwinie a do drugiej dodać posiekaną czekoladę, namoczone w alkoholu rodzynki i kawę.
Na nasączony biszkopt wyłożyć masę czekoladowo-rodzynkową. Następnie ułożyć warstwę ciastek (można je skropić ponczem lub gorzką kawą) Na warstwie ciastek rozsmarować masę brzoskwiniową. Ułożyć kolejną warstwę ciastek.
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Zestwić z ognia, dodać śmietanę i alkohol. Wylać na ciastka. Udekorować chałwą w formie "owczej wełny". Ciasto wstawić do lodówki na dwie godziny by masa dobrze stężała.