Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z białą czekoladą, bitą śmietaną i galaretką…

ciasto z białą czekoladą, bitą śmietaną i galaretką…

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 19199

Dodano:

Odsłon: 25849

…bardzo lubię takie ciasta, bita śmietana, jeżyny, truskawki i galaretka. Zazwyczaj piekę biszkoptowy spód, tym razem było pyszne ciasto z białą czekoladą. Moje jest dość wysokie takie chciałam więc zrobiłam je w tortownicy o średnicy 18cm ale z powodzeniem można użyć większej.

Składniki

  • 1/4 szkl mleka
  • 3 rządki białej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl cukru
  • 1/4 szkl oleju
  • 4 łyżki śmietany 12 bądź 18%
  • owoce
  • galaretka
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody (nie jest konieczne)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasto z białą czekoladą, bitą śmietaną i galaretką…

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do roztopienia się czekolady. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, śmietanę i czekoladę z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wykładamy na posmarowaną i posypaną np kaszą manną tortownice. Pieczemy ok 35-40 minut w 170st. Ciasto studzimy. Mi urosła „górka” obcięłam nożem i zjadłam ; )


  2. Zimną śmietanę 30% ubijamy dodając cukier puder do smaku, i na koniec żelatynę. Całość wykładamy na ciasto; wstawiamy do lodówki.

  3. Na bitej śmietanie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką, ponownie wstawiając do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń