Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z budyniową pianką i jagodami

Ciasto z budyniową pianką i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 402 Ocena: 5018

Dodano:

Odsłon: 338

Przepyszne i łatwe w wykonaniu ciasto. Jagody miałam mrożone. Oczywiście rozmroziłam je, a nadmiar soku odsączyłam na sicie. Myślę, że wkrótce ten wypiek powtórzę, ale już z tegorocznymi jagodami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki krupczatki (1 szkl=250 ml)
  • 3/4 szkl. cukru pudru + 2 łyżki do posypania upieczonego ciasta
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 300 g jagód
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z budyniową pianką i jagodami

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier puder i suche składniki. Całość wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone w drobną kostkę masło. Zagnieść ciasto.
    Następnie podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3), a każdą część zawinąć oddzielnie w folię i dać do zamrażarki na pół godziny.
    Przygotować foremkę o wymiarach 24x28 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć tymi wiórkami dno. Następnie podpiec ten spód ciasta w nagrzanym piekarniku w 180 st. C jakieś 15-20 minut. Wystudzić ciasto.
    Ubić pianę z pięciu białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Potem wmieszać łopatką budynie. Jeżeli budynie są z cukrem można dać do piany nieco mniej cukru pudru. Tak przygotowaną piankę budyniową wyłożyć na podpieczony spód. Na piankę rozłożyć jagody. Na jagody zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C około 40 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń