Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z chałwą i lekkim kremem śmietankowym

Przepis dnia 2021-10-26
Ciasto z chałwą i lekkim kremem śmietankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 3069

Dodano:

Odsłon: 8680

Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto z chałwą, którego podstawę stanowi kruche ciasto posmarowane kwaśnym dżemem, na to wykładamy chałwę i przykrywamy wszystko lekkim kremem śmietankowym, który jest czymś w rodzaju pianki albo ptasiego mleczka, coś pysznego, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 150 g mąki pszennej /ciasto/
  • 80 g mąki ziemniaczanej /ciasto/
  • 120 g miękkiego masła /ciasto/
  • 80 g cukru /ciasto/
  • 1 jajko /ciasto/
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g) /ciasto/
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia /ciasto/
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% /krem/
  • 200 g kwaśnej śmietany /krem/
  • pół szklanki wrzątku + 1 łyżka żelatyny /krem/
  • kwaśny dżem
  • ok. 300 g chałwy
  • ciemne kakao do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z chałwą i lekkim kremem śmietankowym

Przygotowanie

  1. 1. Przygotowanie ciasta dzielimy na dwa etapy. Rano pieczemy ciasto, a później gdy wystygnie, pozostałe etapy.
    Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy suche składniki: 150 g mąki pszennej + 80 g mąki ziemniaczanej + 80 g cukru + 1 paczka cukru waniliowego + 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Mieszamy i dodajemy 1 jajko i 120 g miękkiego masła, mieszamy i zagniatamy ciasto.

    2. Blachę o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dno blachy wyklejamy ciastem.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, na środkowym poziomie piekarnika, z grzaniem góra-dół.

    4. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

    Drugi etap:

    Na pół szklanki wrzątku wsypujemy 1 łyżkę żelatyny, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i pozostawiamy do przestudzenia.

    5. Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy cienką warstwą kwaśnego dżemu.

    6. Ok. 300 g chałwy rozdrabniamy w miseczce widelcem.

    7. Rozdrobnioną chałwę wykładamy na warstwę dżemu i wygładzamy łyżką.

    8. Czas na krem. Do misy miksera wlewamy 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % i słodzimy jedną paczką cukru waniliowego. Miksujemy do lekkiego zgęstnienia.
    Następnie dodajemy po jednej łyżce kwaśnej śmietany i wystudzonej żelatyny i dalej miksujemy, aż krem wchłonie śmietanę i żelatynę.

    9. Następnie krem wylewamy na warstwę chałwy i wygładzamy.
    Chowamy ciasto do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia dekorujemy ciemnym kakao i gotowe.
    Krem śmietankowy stanie się taki trochę piankowy, a trochę jak ptasie mleczko, w każdym razie leciutki, delikatny, całość tworzy przepyszną kompozycję.
    Serdecznie polecam :-)




Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń