Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z cukinią i cytrynową nutą

Ciasto z cukinią i cytrynową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 7503

Bardzo smaczne, puszyste ciasto z nutą smaku i zapachu cytryny. Przygotowanie zajmuje jedynie 30 minut, a potem nie można się doczekać, aż się upiecze :) Pachnie i smakuje wspaniale.

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukinia starta 1 szklanka
  • maślanka (opcjonalnie kefir) 0,5 szklanki
  • olej roślinny 0,5 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • starta skórka z cytryny 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • Lukier:
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z cytryny ok. 5 łyżek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z cukinią i cytrynową nutą

Przygotowanie

  1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz solą.

  2. W osobnym naczyniu, jajka miksujemy z olejem roślinnym, następnie dodajemy cukier, maślankę, sok i skórkę z cytryny. Zaprzestajemy miksowania i na koniec dodajemy startą na grubych oczkach, obraną ze skóry cukinię. Całość mieszamy.

  3. Do mokrych składników, stopniowo dodajemy mąkę (wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i solą) i całość dokładnie mieszamy.

  4. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (u mnie blaszka o wymiarach 25x22 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez 40-45 minut.

  6. Lukier przygotowujemy tradycyjnie, czyli do cukru pudru, stopniowo dodajemy sok z cytryny i ucieramy.
    Lukrem dekorujemy przestudzone ciasto.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń