Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z delicjami i masą cappucino

Ciasto z delicjami i masą cappucino

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 618

Dodano:

Odsłon: 4073

Koniecznie musicie wypróbować to ciasto, gdyż jest przepyszne! Każda warstwa idealnie tu pasuje!

Składniki

  • Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki cukru * 4 łyżki mąki pszennej * szczypta soli
  • Masa budyniowa: * 2 budynie wanilinowe * 500 ml mleka * 300 g masła * cukier puder do smaku * cappucino wanilinowe * pół szkla
  • Placek kokosowy: * 200 g wiórków kokosowych * 5 białek * 200g cukru * płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Bita śmietana z galaretką: * 1 galaretka truskawkowa * 1 opakowanie śnieżki * 1 opakowanie delicji o dowolnym smaku
  • Biszkopt kakaowy: * 4 jajka * 4 łyżki cukru * 3 łyżki mąki pszennej * 1,5 łyżki kakao * szczypta soli
  • Dodatkowo: * wiórka kokosowe * polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

  2. Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folą aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch, dodawać stopniowo po łyżce budyniu i miksować do gładkości. Podzielić na 2 części.

    Orzechy wraz z mlekiem umieścić w rondelku i zagotować, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.

    Do jednej części masy dodać cappucino wanilinowe (wg uznania) oraz cukier puder do smaku.

    Drugą część masy zmiksować z prażonymi orzechami i również dosłodzić do smaku.

  3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.

  4. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystygnięcia i delikatnego zgęstnienia. Przygotować śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Stopniowo dodawać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę. Wymieszać.

  5. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną z kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

  6. Przełożenie:
    biszkopt jasny - masa cappucino - wkładka kokosowa - masa orzechowa - delicje - śnieżka z galaretką - biszkopt ciemny - polewa czekoladowa - wiórka kokosowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń