Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniecznie musicie wypróbować to ciasto, gdyż jest przepyszne! Każda warstwa idealnie tu pasuje!
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 22
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1159
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 174
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 241
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 22
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1159
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 174
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 241
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folą aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch, dodawać stopniowo po łyżce budyniu i miksować do gładkości. Podzielić na 2 części. Orzechy wraz z mlekiem umieścić w rondelku i zagotować, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Do jednej części masy dodać cappucino wanilinowe (wg uznania) oraz cukier puder do smaku. Drugą część masy zmiksować z prażonymi orzechami i również dosłodzić do smaku.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystygnięcia i delikatnego zgęstnienia. Przygotować śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Stopniowo dodawać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę. Wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną z kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Przełożenie: biszkopt jasny - masa cappucino - wkładka kokosowa - masa orzechowa - delicje - śnieżka z galaretką - biszkopt ciemny - polewa czekoladowa - wiórka kokosowe