Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z gruszkami i kokosem

Ciasto z gruszkami i kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 436

Dodano:

Odsłon: 5341

Ostatnio chodziło za mną ciasto z gruszkami. Zajrzałam na stronę domowej cukierenki i znalazłam ciekawy przepis na ciasto z gruszkami. Proponuję to ciasto z drobnymi zmianami.

Składniki

  • Ciasto: 35 dag mąki, 10 dag cukru, 10 dag masła
  • 1 łyżka smalcu, 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko, 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienia: 4 twarde, duże gruszki,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • Kokosowa beza: 2 białka, 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kokosu, szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Podpiec w 170 stopniach przez około 15 - 20 minut.
    Następnie przygotowujemy nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Zalać połową wody, zasypać cukrem. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w drugiej połowie wody, wlać do gruszek, zagotować. Dodać sok z cytryny. Wyłożyć na podpieczony spód.

  2. Białka ubić z solą i cukrem, dodać kokos. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut w 160 stopniach.

  3. Po wystudzeniu zajadamy ze smakiem :-).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 września 2014 Wspaniałe ciacho! Gruszki, kokos - mmmm... - niebo! :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń