Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i bezą

Przepis dnia 2019-02-12
Ciasto z jabłkami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 500 Ocena: 6237

Dodano:

Odsłon: 4716

Pyszności z chrupiącą bezą :)

Składniki

  • Spód;
  • 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki, cukru 5 żółtek
  • 2 łyżki esencji waniliowej, kostka margaryny 250 g.
  • litrowy słoik dżemu z jabłek(najlepszy domowy)
  • beza;
  • 5 białek, 3/4 szklanki cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Wykonanie spodu;

    Margarynę roztopić i wystudzić. Połączyć z przesianą z proszkiem mąką, żółtkami, esencją waniliową i cukrem. Rękoma zagnieść ciasto, trwa to dosłownie minutę.
    Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
    Piec 20 minut w 160*

    Na upieczone ciasto, jeszcze gorące, wyłożyć dżem z jabłek i bezę.

    Wykonanie bezy;


    Białka zmiksować na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Masa ma być sztywna i szklista.
    Bezę wyłożyć na konfiturę z jabłek.

    Całość piec 20 minut w 160*

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 lutego Pyszności!Uwielbiam ciasta z jabłkami a dodatkowo beza...to już niebo!Bardzo często robię podobne,które mam u siebie w przepisach ale następnym razem wypróbuję Twój przepis:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń