Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 3300

Dodano:

Odsłon: 2011

Pyszne maślane ciasto z prażonymi jabłkami pachnącymi cynamonem i słodką kruszonką.

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 110 g mąki (2/3 szklanki)
  • 15 g skrobi (1 płaska łyżka)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka masła
  • cynamon do smaku
  • Kruszonka:
  • 20 g miękkiego masła
  • 20 g cukru (2 łyżki)
  • 40 g mąki (4 łyżki)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z jabłkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość dużą kostkę.
    Upraż na patelni z łyżeczką masła i cynamonem.
    * Uprażenie jabłek zajmie ok. 10 min lub krócej w zależności od rodzaju jabłek. Jabłka mają lekko zmięknąć ale nie rozpaść się, tylko pozostać w kawałkach.
    Uprażone jabłka przełóż na talerz żeby szybciej wystygły.

  2. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w dłoniach do uzyskania okruchów.

  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.
    Dodaj po jednym jajku, po każdym miksując dokładnie aż cukier się rozpuści.
    Przesiej do miski mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
    Zmiksuj aż wszystko dobrze się połączy.
    Ciasto przełóż do tortownicy której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
    Na ciasto poukładaj uprażone kawałki przestudzonych jabłek i powciskaj je lekko w ciasto.
    Całość posyp kruszonką.
    Piecz przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń