Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 964

Delikatne ciasto z jabłkami i mnóstwem orzechowej kruszonki

Składniki

  • Masło 15 dag
  • cukier 10 dag
  • jajko 3 duże
  • cukier wanilinowy 1
  • śmietana 18% 12,5 dag
  • maka pszenna 22 dag
  • proszek do pieczenia 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki
  • jabłka średniej wielkości 3
  • kruszonka orzechowa:
  • zmielone orzechy 7,5 dag
  • mąka pszenna 7,5 dag
  • cukier 1/2 szkl.
  • sól szczypta
  • masło stopione 6 dag
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki.

    Miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć do powstania jasnej i puszystej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zważone, tak ma być). Do utartych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz dodać śmietanę. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać orzechową kruszonką.

  2. Kruszonka orzechowa: W misxe umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Zalać roztopionym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.

    Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut lub tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

  3. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

    P.S. Przepis z bloga Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń