Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jasnym budyniem

Ciasto z jasnym budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 499 Ocena: 6233

Dodano:

Odsłon: 6119

Pyszne i polecam :)

Składniki

  • Biszkopt;
  • 5 jaj, 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa;
  • 1 litr mleka, 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy mały bez cukru, 5 łyżek skrobi ziemniaczanej, 4 żółtka
  • kostka masła do masy budyniowej
  • 2 galaretki, 2 szklanki wrzątku, kilka brzoskwiń z puszki.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj formę 25/25 o wysokich bokach

    Przygotowanie biszkoptu. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
    Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Wylać na formę do pieczenia.
    Piec w 160* 30-35 minut.

    Masa budyniowa. Mleko podzielić na pół. Do jednej części dodać cukier i zagotować. Do drugiej części wsypać budyń, skrobię oraz żółtka, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się mleko z cukrem.
    Powstanie masa budyniowa. Należy ją przykryć i odstawić do wystygnięcia.

    Biszkopt po upieczeniu należy przekroić na dwie części.
    Masło zmiksować i stopniowo dodawać zimny budyń. Budyń wyłożyć na biszkopt.
    Następnie poukładać pokrojone w paski brzoskwinie, zalać galaretką, a na wierzch położyć drugą część biszkopta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń