Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z karmelizowaną gruszką

Ciasto z karmelizowaną gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 500 Ocena: 6236

Dodano:

Odsłon: 3033

Karmelizowane gruszki z cynamonem i czekoladowa galaretka, powodują, że nie można oprzeć się następnemu kawałkowi.

Składniki

  • Biszkopt;
  • 4 jaja, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 1 łyżka oleju, 3/4 szklanki mąki
  • Masa budyniowa;
  • 1 litr mleka, 4 żółtka, 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • starta skórka z całej cytryny, 6 łyżek skrobi kukurydzianej, 1/3 szklanki cukru, 200 g. masła
  • Karmelizowane gruszki;
  • 4 duże gruszki, 3 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Galaretka czekoladowa;
  • 100 g. czekolady gorzkiej, 100 g. czekolady mleczne,j 200 ml. śmietanki 30%
  • 100 g. masła, 2 galaretki owocowe+ 500 ml. wrzątku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj blaszkę o wysokich bokach 25/25

    Biszkopt;
    Jaja zmiksować z cukrem do białości, dodawać stopniowo przesianą mąkę, wodę i olej. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180*

    Masa budyniowa;
    Mleko rozlewamy do dwóch naczyń. Do jednego dosypujemy cukier, wstawiamy na palnik i gotujemy.
    Do drugiego naczynia z mlekiem wsypujemy skrobię i dodajemy surowe żółtka, mieszamy energicznie trzepaczką.
    Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mleko ze skrobią i żółtkami. Mieszamy, aż powstanie budyń. Wlewamy ekstrakt z wanilii i startą skórkę z cytryny.
    Garnek z budyniem przykrywamy pokrywką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
    Masło miksujemy i stopniowo dodajemy zimną masę budyniową.
    Masę budyniową wykładamy na zimny biszkopt.

    Karmelizowane gruszki;
    Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zakrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy i odstawiamy. W garnku z podwójnym dnem podgrzewamy cukier. Gdy cukier się rozpuści i lekko ściemnieje, wsypujemy gruszki. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy cynamon. Całkowicie wystudzone wykładamy na budyń.
    Po wsypaniu gruszek na karmel, zbije się on w jedną twardą bryłkę. Nie przejmujemy się tym, ponieważ pod wpływem ogrzewania, znów się rozpuści.

    Galaretka czekoladowa;
    Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę i masło podgrzewamy razem. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekolady. Mieszamy do momentu powstania czekoladowego sosu. Do sosu czekoladowego wlewamy ciepłe rozpuszczone galaretki.
    Gdy zaczną tężeć wylewamy na karmelizowane gruszki.

    Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń