Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kaszą manną i malinami (bez pieczenia)

Ciasto z kaszą manną i malinami (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 351

Ekspresowe i banalnie proste w przygotowaniu ciasto na bazie kaszy manny z malinami i galaretką. Jeden z moich smaków dzieciństwa.

Składniki

  • herbatniki czekoladowe 100 g
  • mleko 3,2% 1 litr
  • Masło 200 g
  • Cukier 200 g
  • Kasza manna 1 szklanka
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • Maliny 400 g
  • galaretka malinowa 2 opakowania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z kaszą manną i malinami (bez pieczenia)

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Dodać ekstrakt z wanilii. Wsypywać stopniowo kaszę cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotować mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta i bez grudek.

  2. Formę (lub naczynie żaroodporne) o wymiarach 30 cm x 22 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki przelać gorącą masę i wyrównać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Na wierzch ułożyć maliny. 2 galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Kiedy masa będzie letnia i lekko stężeje ostrożnie wylać lekko tężejącą galaretkę.

  3. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń