Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię kawę inkę od bardzo dawna a teraz postanowiłam zrobić z jej dodatkiem ciasto. Wyszło smaczne, delikatnie kawowe i nie przesłodzone a do tego proste.
Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą. Wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Na galaretkę kawowa rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 300 ml wrzątku, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki kawy mieszamy i zostawiamy by stężała.
Drugą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 60 ml wrzątku.
Na upieczony biszkopt dajemy ubitą na sztywno w 200 ml mleka jedną śnieżkę, dodajemy do niej pozostałą łyżkę kawy rozpuszczoną w łyżce wody oraz połowę rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny.
Drugą śnieżkę ubijamy na sztywno w 200 ml mleka i dodajemy pod koniec resztę żelatyny, wykładamy na poprzednią warstwę.
Na wierzch wylewamy prawie zakrzepniętą galaretkę z kawą.
Zamiast śnieżek i mleka możemy użyć śmietany 36 %, około 500 ml.
Dalgona coffee to azjatycki deser na bazie kawy rozpuszczalnej, cukru, wody i...
Odsłon: 273
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 242
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 242
Składniki
Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą. Wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Na galaretkę kawowa rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 300 ml wrzątku, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki kawy mieszamy i zostawiamy by stężała. Drugą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 60 ml wrzątku. Na upieczony biszkopt dajemy ubitą na sztywno w 200 ml mleka jedną śnieżkę, dodajemy do niej pozostałą łyżkę kawy rozpuszczoną w łyżce wody oraz połowę rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny. Drugą śnieżkę ubijamy na sztywno w 200 ml mleka i dodajemy pod koniec resztę żelatyny, wykładamy na poprzednią warstwę. Na wierzch wylewamy prawie zakrzepniętą galaretkę z kawą. Zamiast śnieżek i mleka możemy użyć śmietany 36 %, około 500 ml.
Przepisy Desery
Desery
Sernik ajerkoniakowy
Desery
Ciasto Kaszak
Desery
Pyszne rogaliki drożdżowe
Desery
Sernik Coca Cola
Sernik ajerkoniakowy
Bez pysznego sernika ani rusz. :) Delikatny, rozpływający się w ustach, a jed...
Odsłon: 38
Ciasto Kaszak
Kaszak to ciasto na bazie kaszy manny, które możesz wykonać bez pieczenia – z...
Odsłon: 322