Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię kawę inkę od bardzo dawna a teraz postanowiłam zrobić z jej dodatkiem ciasto. Wyszło smaczne, delikatnie kawowe i nie przesłodzone a do tego proste.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą. Wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Na galaretkę kawowa rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 300 ml wrzątku, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki kawy mieszamy i zostawiamy by stężała. Drugą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 60 ml wrzątku. Na upieczony biszkopt dajemy ubitą na sztywno w 200 ml mleka jedną śnieżkę, dodajemy do niej pozostałą łyżkę kawy rozpuszczoną w łyżce wody oraz połowę rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny. Drugą śnieżkę ubijamy na sztywno w 200 ml mleka i dodajemy pod koniec resztę żelatyny, wykładamy na poprzednią warstwę. Na wierzch wylewamy prawie zakrzepniętą galaretkę z kawą. Zamiast śnieżek i mleka możemy użyć śmietany 36 %, około 500 ml.