Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem śmietanowo-borówkowym

Ciasto  z kremem śmietanowo-borówkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7924

Dodano:

Odsłon: 4760

Ciasto z dodatkiem borówek amerykańskich lub jagód i malin z kremem lekkim jak puch, to super smaczny deser na letnie popołudnie. Polecam.

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 0,5l śmietany 30% lub 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru przesianego
  • 1 łyżka żelatyny
  • ok.200g borówek amerykańskich lub jagód
  • Dodatkowo: 0,5kg malin
  • 1 galaretka malinowa i 1 galaretka owoce leśne
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z kremem śmietanowo-borówkowym

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel, do momentu aż masa podwoi swoją objętość. Wymieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia dodawać po łyżce i delikatnie miksować. Gotową masę przelać do formy /24x35/ wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok.35 minut. Biszkopt pozostawić do wystudzenia.

  2. Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i postawić aż napęcznieje.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru aż będzie sztywna i dodawać po łyżce serka mascarpone delikatnie miksując .
    Do żelatyny wlać 2 łyżki gorącej wody i rozmieszać ,aby nie było grudek.
    . Borówki z resztą cukru zmiksować blenderem /parę sztuk zostawić, aby dodać do kremu/ i połączyć z masą śmietanową wraz z żelatyną, bardzo dokładnie i energicznie mieszając.
    Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i ułożyć na nim maliny. Wstawić do lodówki.

  3. Obydwie galaretki rozpuścić w 750ml wrzącej wody /jeśli każda z nich jest na 500ml/ pozostawić do lekkiego zatężenia i wylać na maliny. Schłodzić.

  4. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń