Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z krówką, budyniem i czekoladowymi kulkami

Ciasto z krówką, budyniem i czekoladowymi kulkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1665

Dodano:

Odsłon: 5244

Ciasto a la 3 bit z małą modyfikacją

Składniki

  • BISZKOPT: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru,
  • 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KRUCHY SPÓD: 180g herbatników, 80g masła
  • MASA BUDYNIOWA: 2 x budyń waniliowy, kostka masła 200g
  • 1/2 szklanki pudru, 750ml mleka
  • DODATKOWO: masa krówkowa 400g,
  • dżem wiśniowy lub porzeczkowy ok 270g , mini ciasteczka w czekoladzie 300g
  • śmietana 30% 330ml , 3 łyżki pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
    Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
    Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.

    KRUCHY SPÓD:
    Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem.
    Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką.
    Do masy dodajemy 1/2 opakowania mini ciasteczek,
    wsypujemy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
    Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
    (Ciasteczka mogą się pokruszyć).

    MASA BUDYNIOWA:
    Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka.
    Masło kroimy w mniejsze kawałki, i miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
    Następnie dodajemy przestudzony budyń i znów miksujemy.

    BITA ŚMIETANA:
    Śmietanę ubijamy na sztywną, dodajemy cukier, i chwilę miksujemy.

    Warstwy układamy następująco:
    spód herbatnikowy
    masa budyniowa
    biszkopt
    masa krówkowa z 1/2 ciasteczek (mogą być pokruszone)
    biszkopt
    dżem wiśniowy
    bita śmietana

    Zamiast mini ciasteczek można użyć pokruszonych batoników, np lion.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń