Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z masą pomarańczową

Ciasto z masą pomarańczową

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3788

Dodano:

Odsłon: 2298

To ciasto jest od lat obowiązkową pozycją na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjne w smaku! Pyszne herbaciane placki przełożone masą pomarańczową i piernikami- polecam!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z masą pomarańczową

Przygotowanie

  1. Placki miodowo-herbaciane: Mąkę pszenną wymieszaj dokładnie z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj powoli żółtka. Cały czas miksując dodaj miód, esencję herbacianą i sypkie składniki. Z białek ubij pianę. Delikatnie połącz z ciastem. Masę podziel na dwie części. Każdy placek piecz w 180 stopniach C przez ok. 25 minut.

    Masa pomarańczowa: Masło rozpuść na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadź w soku pomarańczowym. Dodaj do nich rozpuszczone masło. Zagotuj, cały czas mieszaj. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Wymieszaj.

    Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody. Śmietanę ubijaj, pod koniec ubijania dodaj cukier i wystudzoną żelatynę.

    Polewa czekoladowa: Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody. Żelatynę, kakao, cukier i masło powoli podgrzewaj (nie gotuj). Do wystudzonej (jeszcze lekko ciepłej) masy dodaj kwaśną śmietanę.

    Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa.

    Ciasto przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń