Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z mrożonymi owocami

Ciasto z mrożonymi owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 43

Dodano:

Odsłon: 392

Sezon na świeże owoce przed nami, ale co zrobić z tymi zalegającymi w zamrażarce? Odpowiedź jest prosta: Placek! Lekki, szybki, smaczny sprawdzi się do niedzielnej kawy idealnie. Zapraszam ;)

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z mrożonymi owocami

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z odrobiną soli.

  2. Kiedy będziemy mieli ubitą masę partiami dodajemy cukier. Nadal ubijając wlewamy żółtka do momentu powstania jednolitej masy. Następnie dolewamy olej, uważając, żeby piana nie opadła.

  3. Mąkę przesianą razem w proszkiem do pieczenia dodajemy do masy porcjami. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ja dodałam jeszcze odrobinę mleka, ponieważ masa wydawała mi się za gęsta;)

  4. Formę do pieczenia wykładamy papierem, nagrzewamy piekarnik do 180°C.
    Na dno blachy wylewamy połowę masy, kładziemy owoce (ja wybrałam truskawki) I zalewamy drugą połową, na którą ponownie wykładamy owoce. Wszystko wrzucamy do piekarnika i czekamy około 40 minut ;)
    Kiedy owoce nie do końca odmarzną w trakcie pieczenia może powstać lekki zakalec, ale się tym nie przejmujemy, bo smak nam to wynagradza. Smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń