Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2090

Dodano:

Odsłon: 5059

Pycha, fajne połączenie smaków, coś na lato!

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jajo kurze 4 szt
  • mąka pszenna Typ 500 4 łyżki
  • Budyń waniliowy 4 łyzki
  • Cukier 0,5 szkl
  • Olej roślinny 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Masa serowa:
  • Ser biały 0,5 kg
  • żółtka 3 szt
  • Margaryna 2,5 dag
  • Budyń waniliowy
  • cukier 0,5 szkl
  • galaretka czerwona
  • Mleko 1/4 szkl
  • Masa truskawkowa:
  • Truskawki 1 kg
  • galaretka truskawkowa 3 szt
  • Masa śmietankowa:
  • śmietana 30 % 400 ml
  • wrzątek 1/4 szkl
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Ciasto kruche:
  • Margaryna 22,5 dag
  • mąka pszenna Typ 500 45 dag
  • Cukier puder 9 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Amoniak 1 łyzeczka
  • Śmietana 1,5 łyżki
  • jaja 4
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki
  • kajmak
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. Na początku przygotujmy truskawki zmiksujmy je zagotujmy i zmieszajmy z galaretkami.

    Przygotujmy masę śmietankową śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną we wrzątku.

  2. Ciasto kruche: Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy. Forma 25/36 , 180 stopni do 20 minut każdy.

  3. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

  4. Masa serowa: Do garnka dajemy margarynę rozpuszczamy. Mieszamy z serem, cukrem i żółtkami. Gotujemy do 15 minut mieszając. W mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl wrzątku i mieszamy z serem. Odstawiamy by masa tężała po czym wykładamy na ciasto.

  5. Ułożenie gotowego ciasta na spodzie biszkopt- masa serowa- ciasto kruche- kajmak- herbatniki- tężejąca masa truskawkowa- masa śmietankowa- dowolna dekoracja.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń