Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z owocami i twarogiem

Ciasto z owocami i twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 7683

Dodano:

Odsłon: 2675

Szybkie i łatwe ciasto. Pięknie wyrasta. Jest naprawdę bardzo smaczne. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej 1szkl.=250 ml
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa twarogowa:
  • 250g twarogu półtłustego
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 3/4 szk. owoców (czarnej porzeczki, borówek, jagód)
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z owocami i twarogiem

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki foremki wysmarować masłem. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodać jogurt i nadal jeszcze chwilę ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać ja przy pomocy łopatki. Na koniec wlać olej i również wmieszać do ciasta łopatką. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy.
    Przygotować masę twarogową.Twaróg dokładnie zblendować. Potem dodać jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, kaszkę mannę. Nadal chwilę blendować, aż składniki się połączą. Na koniec przy pomocy łopatki wmieszać owoce. Przełożyć przy pomocy łyżki na środek ciasta w tortownicy.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń