Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega prosty i szybki placek, czyli ciasto z owocami z kompotu bez miksera. Polecam, bardzo fajny pomysł na wykorzystanie owoców z kompotu :-)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Szklanka = 250 ml Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać kefir, olej i wszystko wymieszać łyżką. Następnie do sypkich składników dodać mokre i wymieszać dokładnie ponownie łyżką. Nie używamy miksera!
Owoce wyjąć z kompotu i odsączyć. Keksówkę o wymiarach 26x10 cm lub blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do keksówki (blachy), wyrównać i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć odsączone owoce.
Zrobić kruszonkę: mąkę z masłem i cukrem wymieszać ręka, tak aby powstały grudki. Posypać ciasto powstałą kruszonką. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka w funkcji góra-dół), gotowe! Smacznego!