Desery Przepis na:
Ciasto z rabarbarem

Składniki
- Miękkie masło, 60 gr + 15 gr
- jajko, 1
- cukier, pół szklanki + łyżka
- aromat waniliowy, kilki kropel
- mąka, szklanka (150 gr)
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- cynamon, pół łyżeczki
- sól, szczypta
- mleko, 1/3 szklanki (80 ml)
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Masło (60 gr), cukier (pół szklanki), jajko i aromat zmiksować na jednolitą masę (5-10 minut). Mleko i mąkę (wymieszaną wcześniej z proszkiem i solą) dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką (nie miksować). Pokroić rabarbar (4-5 gałązek)
-
Ciasto wylać na okrągłą tortownicę (najlepiej o średnicy 20 cm; ja miałam większą – 24 cm, dlatego nie jest zbyt wysokie). Wyłożyć kawałki rabarbaru. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut (moje się piekło 50 minut - kiepski piekarnik).
-
Zostawić w formie do lekkiego wystygnięcia na 10 minut. Po tym czasie rozpuścić masło. Wymieszać cukier i cynamon. Ciasto przełożyć na kratę, posmarować masłem i posypać cukrem z cynamonem. Pozostawić do zupełnego wystygnięcia.
-
SMACZNEGO!
-
*Wykorzystano przepis z Australian Women''s Weekly, zmodyfikowano o rabarbar ;)
Komentarze do przepisu (13)

karola18 03 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
ooooooo zrobiłam te ciacho, polecam wszystkim po prostu niebo w gębie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 21 maja 2010Zgłoś do usunięcia
uff, jest ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 21 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Już trzeci raz piszę, może tym razem pojawi się mój komentarz: chodzi o dodatkową porcję masła, zaznaczoną w składnikach - 15 gr. Należy je rozpuścić i posmarować z wierzchu lekko przestudzonego ciasta.1 Kto głosował? | Odpowiedz

dan1853 20 maja 2010Zgłoś do usunięcia
o jakim maśle w punkcie 3 piszesz i co dalej z tym maslem zrobic i ile go rozpuścić????0 Kto głosował? | Odpowiedz

mika_mouse 20 maja 2010Zgłoś do usunięcia
To nie zabobon, to prawda. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy, ale i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Ale na pewno w takiej ilości, jak w tym placku, nie zaszkodzi :) Pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

agniesia76 20 maja 2010Zgłoś do usunięcia
na pewno dobre ciacho. słuchajcie moja babcia mi kiedyś powiedziała ze rabarbar jest szkodliwy na kości czy to prawda czy jakiś zabobon..? ;0)0 Kto głosował? | Odpowiedz

anna725 20 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Sernik wykłada się gdy całkowicie wystygnie ot i cała filozofia pieczenia serników0 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 15 maja 2010Zgłoś do usunięcia
cieszę się, że przepis się podoba ;)xadix: super, że ciasto smakowało i powodzenia przy kolejnych wypiekach!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

xadix 15 maja 2010Zgłoś do usunięcia
1 raz w zyciu przyszlo mi upiec ciasto ....bo umiem gotowac zupy piec mieso itp.:) i to ciasto mi sie udalo zachwalono smak:) super przepis pozdrawiam serdecznie0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 15 maja 2010Zgłoś do usunięcia
szybko i smacznie też tak lubię-apetyczne ciacho0 Kto głosował? | Odpowiedz