Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym jest dość pracochłonne ale jest pyszne i warto je przygotować.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94183
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1891
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5692
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94183
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1891
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5707
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5692
Składniki
Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i wodę. Żółtka wymieszać z olejem.
Nie przerywając ubijania dodawać powoli żółtka z olejem. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
3/4 ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wymiarach 27/38 cm.
Pozostałe wymieszać z przesianym kakao i wylać na białe ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną dużą blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Masa budyniowa: Do 150 ml mleka wsypać proszek budyniowy i mąkę, wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z zawartością zimnego mleka i ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem waniliowym.
Masę wyłożyć na zimne ciasto ze śliwkami, przykryć biszkoptem, oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną ze śmietaną. Po wierzchu posypać startą na tarce czekoladą gorzką.