Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i masą budyniową

Ciasto ze śliwkami i masą budyniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 6566

Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym jest dość pracochłonne ale jest pyszne i warto je przygotować.

Składniki

  • Ciasto
  • jajka 5 szt
  • mąka krupczatka 1 szkl
  • mąka tortowa 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier 1,5 szkl
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • woda 100 ml
  • olej 200 ml
  • kakao 2 łyżki
  • sól szczypta
  • Biszkopt:
  • jajka 4 szt
  • mąka tortowa 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Masa budyniowa:
  • mleko 2 szkl
  • budyń waniliowy 2 łyżki
  • mąka krupczatka 2 łyżki
  • masło 20 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • aromat waniliowy do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • spirytus do smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto ze śliwkami i masą budyniową

Przygotowanie


  1. Ciasto:
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i wodę.
    Żółtka wymieszać z olejem.

  2. Nie przerywając ubijania dodawać powoli żółtka z olejem. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

  3. 3/4 ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wymiarach 27/38 cm.


  4. Pozostałe wymieszać z przesianym kakao i wylać na białe ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.


  5. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać po 1 żółtku.

  6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną dużą blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni.

  7. Masa budyniowa:
    Do 150 ml mleka wsypać proszek budyniowy i mąkę, wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z zawartością zimnego mleka i ugotować budyń, ostudzić.
    Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem waniliowym.

  8. Masę wyłożyć na zimne ciasto ze śliwkami, przykryć biszkoptem, oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną ze śmietaną. Po wierzchu posypać startą na tarce czekoladą gorzką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń