Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kultowe ciasto Zebra, wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej. Bardzo prosty przepis i wykonanie.Ciasto pamiętam z dzieciństwa kiedy mama piekła go w prodiżu a ja obserwowałam przez szybkę czy rośnie i pęka podczas pieczenia, to kultowe ciasto królowało na stole w każdą niedzielę i na każdej imprezie.Zebra to kulinarny hit, które świeciło triumfy za dawnych lat.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11824
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11824
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodaj 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, na środek wlewaj na przemian po 2 łyżki ciasta jasnego i ciemnego aż do wyczerpania ciasta.
Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. lub do suchego patyczka.
Ciasto po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Do misy wbij jajka , dodaj szczyptę soli, jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj oranżadę i olej.