Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 61
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 245
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 395
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 61
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 245
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 395
Składniki
Sposób przygotowania spodu ciasta: 1. Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakałem, kawą rozpuszczalną i studzę. 2. Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam. 3. Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
Sposób przygotowania bezy: 1. Białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100°C.
Sposób przygotowania masy: 1. Mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając. 2. Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
Sposób przygotowania polewy: 1. Czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Sposób przekładnia: 1. Na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam dowolnie polewą czekoladową. 2. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
3. Gotowe. 4. Smacznego