Do góry

Desery Przepis na:

Ciemne ciasto z cukinią

Ciemne ciasto z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 351 Ocena: 4252

Dodano:

Odsłon: 287

Na zdjęciu wygląda na ciężkie, a nawet zakalcowate. W rzeczywistości ciasto jest mięciutkie i do tego bardzo , bardzo smaczne. Trudno jest się domyśleć, że zawiera całkiem sporo cukinii. Zupełnie nie wyczuwa się jej w smaku. A wykonanie jest proste. Nawet początkujący kucharze nie będą mieli kłopotu.

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru brązowego
  • 1/2 szk. oleju rzepakowego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 flakoniku ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szkl. startej grubo cukinii
  • 1 gorzka czekolada
  • 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę z sodą. Dodać cukier i kakao. Wymieszać suche składniki. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy, olej i jogurt. Ponownie całość wymieszać. Na koniec wmieszać cukinię. Masę przełożyć do foremki. Wyrównać. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

  2. Po wystudzeniu polać polewą z gorzkiej czekolady. Czekoladę rozpuścić w naczyniu nad parą. Posypać orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 27 września 2018 To ciasto musi być pyszne. Ja również na zdjęciu nie widzę żadnych mankamentów. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 września 2018 Wyglada na przepyszne i wilgotne ciasto- ja tam zadnej zakalcowatosci nie widze! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń