Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 362
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 362
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
10 porcji, czas ok. 90 min; sztuka – 330 kcal, cena 2,10 zł.
Krok pierwszy . Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło zmiksuj z żółtkami i połową cukru pudru. Dodaj skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Białka ubij na sztywno z resztą cukru pudru oraz sokiem z cytryny.
Krok drugi . Pianę wmieszaj do masy żółtkowej. Dodaj przesianą mąkę, starannie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 30 min. Ostudź.
Krok trzeci . Zimne ciasto pokrusz do miski. Dodaj zmielone orzechy laskowe, miękki biały ser oraz 10 dag rozpuszczonej białej czekolady. Zagnieć cia sto, podziel na 10 części. Uformuj z nich kulki. Odstaw do stężenia.
Krok czwarty. Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W kulki wbijaj patyczki, zanurzaj w czekoladzie. Włóż do wafli, wyjmij patyki. Gdy masa zastygnie, ozdób lody resztą białej czekolady, posypką i wiśniami.Źródło: Świat kobiety