Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoców, masy jajeczno-biszkoptowej oraz płatków migdałowych. Zapieka się w naczyniu żaroodpornym i podaje na ciepło lub zimno. Ja proponuje dziś ze śliwkami o tej porze roku smakuje najlepiej.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2572
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 131
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2572
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 131
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż pokrojone śliwki, wierzch posyp cynamonem.
Do miski wbij jajka, roztrzep, dodaj cukier, mąkę, rozpuszczone masło i mleko, dokładnie wymieszaj . Masą jajeczna-biszkoptową zalej śliwki. Migdały posiekaj i posyp wierz masy, następnie posyp cukrem migdałowym i ułóż kilka płatków masła .
Piec około 20 minut w temperaturze 200 st. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem . Podajemy na ciepło lub zimno . Polecam.