Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoców, masy jajeczno-biszkoptowej oraz płatków migdałowych. Zapieka się w naczyniu żaroodpornym i podaje na ciepło lub zimno. Ja proponuje dziś ze śliwkami o tej porze roku smakuje najlepiej.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 45
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4250
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 176
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 45
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4250
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 176
Składniki
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż pokrojone śliwki, wierzch posyp cynamonem.
Do miski wbij jajka, roztrzep, dodaj cukier, mąkę, rozpuszczone masło i mleko, dokładnie wymieszaj . Masą jajeczna-biszkoptową zalej śliwki. Migdały posiekaj i posyp wierz masy, następnie posyp cukrem migdałowym i ułóż kilka płatków masła .
Piec około 20 minut w temperaturze 200 st. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem . Podajemy na ciepło lub zimno . Polecam.