Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cruffins to połączenie muffina z croissantem. Pyszne listkowane ciasto w formie muffina.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 684
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 48
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 87
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 684
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 48
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 87
Składniki
Drożdże rozpuść w 15 ml wody i odstaw na kilka minut aby zaczęły pracować. Przesiej mąkę. 350 g mąki zmieszaj z cukrem i solą. Dodaj ciepłe mleko, resztę wody, drożdże i jajko. Wstępnie zagnieć ciasto. Dodaj 16 g masła i wyrabiaj dalej dodając/podsypując pozostałą mąką (50 g). Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na 45 min. Po wyrośnięciu podziel na 6 porcji i uformuj małe kulki. Pozostaw na 20 min do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Rozwałkuj każdą kulkę na elipsy lub prostokąty o wymiarach ok 18/28 cm. Każdy płat posmaruj masłem po jednej stronie (masło ma być bardzo miękkie ale nie rozpuszczone). Zaczynając od krótszego brzegu zwiń w rulon każdy płat masłem do środka. Pozostaw na kilka minut - w międzyczasie wysmaruj formę do muffinów masłem. Każdy rulon przetnij wzdłuż i z każdej połówki rulonu uformuj cruffina zawijając w okrąg/węzeł (przeciętą częścią na zewnątrz) a końcówkę podwiń pod spód. Powstałe 12 Cruffinów umieść w formach i pozostaw do wyrośnięcia na 45 min. Piecz w temperaturze 220°C przez 15 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.