Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Crumble malinowe z sosem waniliowym, w słoiczkach"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33823
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33823
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
porcje • : 15 min (plus chłodzenie) • pieczenie: 10 min • 156 kcal/porcja • 2,50 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem, solą i schłodzonym masłem (mikserem lub ręcznie), tak aby uzyskać ciasto o konsystencji grubego piasku. Wysyp ciasto na dno formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
Posiekaj drobno jabłko, przełóż razem z malinami do rondelka. Zasyp cukrem. Krótko podgrzewaj owoce na małym ogniu, mieszając (chodzi o to, aby cukier tylko się rozpuścił).
Na sos zagrzej mleko z esencją waniliową i cukrem. Roztrzep żółtka. Dodaj do nich stopniowo odrobinę mleka i wymieszaj. Wlej żółtka do reszty mleka i podgrzewaj, mieszając, aż krem zacznie gęstnieć.
Przełóż do słoików najpierw schłodzone owoce, potem kruszonkę i sos. Możesz udekorować malinami i miętą.Źródło: Olivia