Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto choć raz spróbował crumble, ten staje się niezwykle krytyczny wobec nawet najlepszych szarlotek.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244598
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244598
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY PACHNĄCE JABŁKA Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w grubą kostkę o boku około 2cm i wrzucamy do dużej miski. Owoce zasypujemy cukrem wanilinowym oraz cynamonem, dodajemy rodzynki i mieszamy delikatnie, aby cynamon pokrył wszystkie cząstki jabłek. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĘ Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy do nich zimne, posiekane masło i zagniatamy całość do połączenia składników, a następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Posypujemy nią jabłka, dbając o to, by były całkowicie i równomiernie przykryte.
PICHCIMY CRUMBLE Tak przygotowane naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od ilości, dojrzałości i odmiany użytych jabłek. Kruszonka powinna być zarumieniona, jabłka delikatnie „bąbelkować”, a maślano-cynamonowy zapach rozdrażnić żołądek.
Crumble podajemy na ciepło, najlepiej w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany. To, czego nie zjemy od razu po upichceniu (jeszcze mi się nie zdarzyło...) możemy oczywiście pałaszować na zimno lub ponownie podgrzać przed kolejnym podaniem.