Do góry

Desery Przepis na:

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 3287

Kto choć raz spróbował crumble, ten staje się niezwykle krytyczny wobec nawet najlepszych szarlotek.

Składniki

  • ok. 1kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • kruszonka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 100g masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY PACHNĄCE JABŁKA

    Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w grubą kostkę o boku około 2cm i wrzucamy do dużej miski. Owoce zasypujemy cukrem wanilinowym oraz cynamonem, dodajemy rodzynki i mieszamy delikatnie, aby cynamon pokrył wszystkie cząstki jabłek. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  2. PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĘ

    Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy do nich zimne, posiekane masło i zagniatamy całość do połączenia składników, a następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Posypujemy nią jabłka, dbając o to, by były całkowicie i równomiernie przykryte.

  3. PICHCIMY CRUMBLE

    Tak przygotowane naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od ilości, dojrzałości i odmiany użytych jabłek. Kruszonka powinna być zarumieniona, jabłka delikatnie „bąbelkować”, a maślano-cynamonowy zapach rozdrażnić żołądek.

  4. Crumble podajemy na ciepło, najlepiej w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany. To, czego nie zjemy od razu po upichceniu (jeszcze mi się nie zdarzyło...) możemy oczywiście pałaszować na zimno lub ponownie podgrzać przed kolejnym podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń