Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszne rumuńskie ciasto drożdżowo-maslane
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 29
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 57
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 329
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2551
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 55
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 29
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 57
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 329
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2551
Składniki
Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki, Poczekać aż zaczną pracować. Z mąki, żółtek, zaczynu i 300 ml mleka wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Masło utrzeć z 150 gramami cukru na masę. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je cienko, rozsmarować na nim masę z masła i cukru. Zwinąć całość w rulon, pokroić go na kawałki o szerokości trzech centymetrów. Układać kawałki nadzieniem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut, przez pierwsze 20 minut ciasto powinno być przykryte papierem do pieczenia, by góra nie przypaliła się. Resztę cukru rozpuszczamy w pozostałym mleku i zalewamy ciasto, pieczemy resztę czasu aż ciasto stanie się złote.