Do góry

Desery Przepis na:

Cukina faszerowana ryżem

Cukina faszerowana ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Cukina faszerowana ryżem"

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 100 g ryżu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 150 g mrożonej mieszanki warzyw
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 100 g tartego żółtego sera do zapiekania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół, twarde końce odcinamy, miąższ wydrążamy, pozostawiając około 1,5-centymetrową warstwę przy skórce. Miąższ zachowujemy.

  2. Cukinie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w bulionie. Odcedzamy.

  3. Obraną cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ cukinii i mrożone warzywa. Dusimy 10–15 minut, po czym wsypujemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z koncentratem pomidorowym.

  4. Farszem napełniamy cukinie. Posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy kilka minut, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.

  5. Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 2,80 zł.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 248 kcal Białko 7,9 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 51 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń