Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukina faszerowana ryżem"
Składniki
Cukinie myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół, twarde końce odcinamy, miąższ wydrążamy, pozostawiając około 1,5-centymetrową warstwę przy skórce. Miąższ zachowujemy.
Cukinie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w bulionie. Odcedzamy.
Obraną cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ cukinii i mrożone warzywa. Dusimy 10–15 minut, po czym wsypujemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Farszem napełniamy cukinie. Posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy kilka minut, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 2,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 248 kcal Białko 7,9 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 51 g.Źródło: Rewia