Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cukiniowe zawijaski na sposób grecki"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki. Każdą cukinię pokrój wzdłuż na 6 cienkich plasterków. Włóż je do lekko posolonego wrzątku. Po 3 minutach, kiedy zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową na dur- szlak i dokładnie osącz.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso i mieszając, smaż, aż odparuje cały płyn, a mięso zrumieni się. Wtedy dodaj rozmaryn, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Nadzienie połącz z osączoną kukurydzą. Mąkę wymieszaj w 1/3 szkl. wody. Dodaj do mięsa. Wszystko smaż ok. 3 min, aż skleją się.
Plastry cukinii rozłóż na blacie. Każdy posmaruj porcją mięsnego farszu (powinnaś wykorzystać ok. połowy masy). Delikatnie zwiń roladki, każdą zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim roladki, delikatnie je przewracając, by zrumieniły się ze wszystkich stron.
Do pozostałego mięsa dodaj pomidory z puszki. Duś 3 min. Usmażone roladki rozłóż na talerzach. Obok nałóż sos mięsno-pomidorowy. Posyp pokruszoną fetą. Serwuj np. ze świeżym chrupiącym pieczywem.Źródło: Tina