Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-10-2016
Przepyszne cynamonowe słodkie zawijańce
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36030
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 171
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 307
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 369
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36030
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 171
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 307
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 369
Składniki
W rondlu rozpuść kostkę masła. W wysokim kubki wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłej wody. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ( Zwykle stawiam kubek na płycie kuchennej w miejsce gdzie wcześniej rozpuszczałam masło).
Do dużej misy lub garnka dodaj mąkę, cukry, jaja, rozpuszczone masło, ciepłe mleko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiaj ciasto ok 10 min. Starając się je dobrze napowietrzyć. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce niech ciasto podwoi swoją pierwotną objętość.
Blachy wysmaruj masłem. Przygotuj nadzienie. Rozpuść masło, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż połowę ciasta. Rozwałkuj je na prostokąt mniej więcej o grubości 4 mm. Na ciasto wyłóż nadzienie i rozsmaruj.
Zawiń roladkę i ułóż spojeniem do dołu.
Pokrój na 3-4 centymetrowe plastry.
Zachowaj odstępy pomiędzy rollsami, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Roztrzep białko i wysmaruj nim cynamonki. Dodatkowo możesz opruszyć cukrem. Pierwszą blachę wstaw do piekarnika na ok. 25 min aż się cynamonowe rollsy zarumienią. Powtórz czynności z drugą częścią ciasta.