Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszniaste drożdżówki do kawy lub na sniadanie
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Składniki
Podgrzewamy mleko z 115 gr masla az sie rozpusci. Przelewamy do miski, dodajemy 1/3 czesci maki, cukier zwykly, jajko, drozdze i sol. Miksujemy na wolnych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy pozostale 2/3 maki i miksujemy. Wyjmujemy z miski i dodajac ewentualnie wiecej maki, zagniatamy ciasto, formujemy kulke, przykrywamy wilgotna sciereczka i odkladamy do urosniecia w cieple miejsce na ok 1 godzine.
W miedzyczasie miksujemy brazowy cukier z cynamonem i pozostaloscia masla (75 gr).
Po wyrosnieciu ciasta, przekladamy na posypana maka stolnice lub blat kuchenny i rozwalkujemy w prostokat ok 1.5-2 cm gruby. Rozkladamy cynamonowa mieszanke na powierzchni ciasta i zwijamy ciasto w rolade. Nastepnie kroimy na ok 5 cm kawalki i ukladamy na natluszczonej i wylozonej papierem blaszce do pieczenia. Ukladamy slimaczki w odstepach, i odstawiamy znow do wyrosniecia ok 40 min.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20-30 minut. Nalezy sprawdzac w zaleznosci od piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia a nastepnie polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody. Smacznego :)