Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszniaste drożdżówki do kawy lub na sniadanie
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19951
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 561
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6983
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244024
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19951
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 561
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6983
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244024
Składniki
Podgrzewamy mleko z 115 gr masla az sie rozpusci. Przelewamy do miski, dodajemy 1/3 czesci maki, cukier zwykly, jajko, drozdze i sol. Miksujemy na wolnych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy pozostale 2/3 maki i miksujemy. Wyjmujemy z miski i dodajac ewentualnie wiecej maki, zagniatamy ciasto, formujemy kulke, przykrywamy wilgotna sciereczka i odkladamy do urosniecia w cieple miejsce na ok 1 godzine.
W miedzyczasie miksujemy brazowy cukier z cynamonem i pozostaloscia masla (75 gr).
Po wyrosnieciu ciasta, przekladamy na posypana maka stolnice lub blat kuchenny i rozwalkujemy w prostokat ok 1.5-2 cm gruby. Rozkladamy cynamonowa mieszanke na powierzchni ciasta i zwijamy ciasto w rolade. Nastepnie kroimy na ok 5 cm kawalki i ukladamy na natluszczonej i wylozonej papierem blaszce do pieczenia. Ukladamy slimaczki w odstepach, i odstawiamy znow do wyrosniecia ok 40 min.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20-30 minut. Nalezy sprawdzac w zaleznosci od piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia a nastepnie polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody. Smacznego :)