Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki, puszysty i pyszny chlebek drożdżowy, którego maślano-cynamonowy zapach wypełnia całą kuchnię podczas pieczenia. Wspaniale smakuje z kubkiem mleka lub kakao.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1923
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3876
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3675
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 475
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1923
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3876
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3675
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 475
Składniki
Ciasto: Masło rozpuścić i wystudzić . Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać do rozczynu pozostałe składniki ciasta, wymieszać i wyrobić w misce tworząc kulę. Zostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.
Formowanie chlebka: Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy, wyrobić podsypując mąką i rozwałkować na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Pokroić ciasto na 4 lub 5 podłużnych pasów.
Kolejno nakładać jeden pas na drugi.
Uzyskany prostokąt pokroić na kwadraty o boku zbliżonym do szerokości keksówki (użyłam keksówki o wymiarach dna 8x27 cm).
Ułożyć kwadraty pionowo w keksówce wyłożonej papierem do ieczenia, tworząc „harmonijkę”, przykryć całość ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Po tym czasie umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu chlebka.