Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasto z kwiatami czarnego bzu

Cytrynowe ciasto z kwiatami czarnego bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 13355

Dodano:

Odsłon: 295

Smaczne ucierane ciasto z cytryną i kwiatami czarnego bzu. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym.

Składniki

  • mąka pszenna 170 g
  • masło lub margaryna 125 g
  • cukier 140 g
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • mleko 2-4 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • skórka z dużej cytryny
  • kwiaty czarnego bzu 30 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowe ciasto z kwiatami czarnego bzu

Przygotowanie

  1. Tortownicę 20 -21 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
    Baldachy czarnego bzu obcinamy małymi nożyczkami tak aby uzyskać prawie same kwiaty z pyłkiem i ew. cieniutkie łodyżki.
    Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch.
    Stopniowo dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem.
    Dolewamy mleko i sok z cytryny.
    Powinniśmy uzyskać ciasto średniej gęstości.
    Na koniec dodajemy kwiaty bzu i delikatnie mieszamy łyżką.

  2. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 C przez 40 minut.
    Doskonale smakuje z jogurtem naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń