Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrynowe minigrzybki"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10423
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10423
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Składniki
Wodę zagotuj z margaryną, cukrem i solą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż tłuszcz się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia i dodawaj partiami przesianą mąkę, cały czas miksując na wysokich obrotach. Odstaw do przestudzenia i wbijaj po jednym jajku, ciągle miksując (masa ma być lekko szklista).
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij wysokie rozetki na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piecz w 200 st. przez ok. 20 minut, aż ptysie będą rumiane. Galaretkę cytrynową rozpuść we wrzątku i zostaw do przestudzenia.
Białka zmiksuj na pianę, dodając cukier. Miksując, wlej tężejącą galaretkę. Piankę włóż do lodówki na 30 min.
Ptysie rozetnij na połówki. Na spody ponakładaj po porcji pianki. Polej ją odrobiną soku zmiksowanego z dżemem i przykryj wierzchami. Grzybki ułóż na półmis- ku w wianuszek. Oprósz cukrem.Źródło: Tina