Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na pyszne ciasto cytrynowe, jest to biszkopt przełożony niezwykłym kremem cytrynowym, który po schłodzeniu smakuje jak cytrynowy sorbet, dlatego to ciasto jest najodpowiedniejsze właśnie latem. Serdecznie polecam :-)
foremka 24 cm x 24 cm, mikser
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 326
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1447
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 536
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1238
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 326
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1447
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 536
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1238
Składniki
1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Do miski wbijamy białka, żółtka do osobnej miseczki. Dodajemy szczyptę soli, 200 g cukru i ubijamy na sztywno. 2. Do ubitych białek stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na najwolniejszych obrotach. 3. 180 g mąki krupczatki mieszamy z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i wsypujemy stopniowo do masy dalej miksując na najwolniejszych obrotach. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 4. Następnie ciasto biszkoptowe przelewamy do foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy przez ok.35-40 minut w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół. 6. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia w foremce. Gdy już wystygnie to ściągamy papier ze spodu i przecinamy go na pół. Staramy się nie usuwać swoistej skórki z wierzchu biszkoptu. Bez niej polewa czekoladowa wsiąknie w ciasto. 7. Na tarce o drobnych oczkach trzemy skórkę z dwóch sparzonych wcześniej cytryn. 8. Następnie wyciskamy z nich sok. 9. Do szklanki wsypujemy 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej i zalewamy to wodą - pół szklanki, i miksujemy. 10. Do rondelka przekładamy 125 g masła, wlewamy 2 szklanki wody (500 ml). 11. Wsypujemy 180 g cukru i zagotowujemy całość. 12. Do wcześniej przygotowanej wody z mąką ziemniaczaną dodajemy startą skórkę z cytryny. 13. Wlewamy sok z cytryny i miksujemy. 14. Do gotującej się masy dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką z cytryny i przygotowujemy swoisty budyń. Gotujemy aż zgęstnieje. 15. Gorący "budyń" wylewamy na pierwszy blat biszkoptu. 16. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i odstawiamy do wystudzenia - ok. 30 minut. 17. Przygotowujemy polewę czekoladową: składniki polewy umieszczamy w rondelku i na wolnym ogniu podgrzewamy aż składniki się połączą. Gdy trochę przestygnie to polewamy ciasto. 18. Przygotowujemy lukier. Nie musi być dużo lukru, tylko trochę: 3 łyżki cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny. 19. Następnie lukrem na polewie czekoladowej malujemy esy-floresy. I umieszczamy ciasto w lodówce na całą noc. Kroimy następnego dnia i zajadamy. Jest przepyszne. Serdecznie polecam :-)