Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowy całusek

Cytrynowy całusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5514

Dodano:

Odsłon: 4136

Lekki cytrynowy serniczek na zimno.źródło:ewa-gotuje.pl

Składniki

  • biszkopty okrągłe, 2 paczki
  • powidła śliwkowe lub marmolada,100g
  • budyń waniliowy z cukrem,2 opakowania
  • cukier,2 łyżki
  • galaretka cytrynowa,4 sztuki
  • masło,200g
  • mleko, 1/2 litra
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowy całusek

Przygotowanie

  1. Blachę (30x25) wysmarować cienką warstwą masła.

  2. Biszkopty sklejać po 2 smarując w środku dżemem,a następnie układać w blaszce,w równych odstępach.

  3. 2 galaretki wsypać do 1,5 szklanki wrzątku,dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

  4. Po 15 minutach rozpuścić 2 pozostałe galaretki w osobnym naczyniu.

  5. Budyń ugotować w/g przepisu na opakowaniu,dodając do mleka 2 łyżki cukru.Po ugotowaniu wystudzić.

  6. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce budyniu i ucierać do wyczerpania,wówczas dodać 2 pierwsze tężejące galaretki i dokładnie mieszamy.

  7. Powstałą masę wylać na biszkopty uważając by ich nie przemieścić.

  8. Ciasto wstawić do lodówki,gdy lekko stężeje wylać na nie 2 pozostałe galaretki,schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń