Do góry

Desery Przepis na:

Czarny salcesonik w wersji śliwkowej

Czarny salcesonik w wersji śliwkowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 898

Dodano:

Odsłon: 3976

Polecam to ciasto, tym razem w wersji ze śliwkami. Jest bardzo dobre i wilgotne.

Składniki

  • Cukier muscovado 3/4 szklanki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Olej z pestek winogron 1 szklanka
  • Jajka 5 sztuka
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 1 łyżka
  • Cukier waniliowy 1 mała torebka
  • Śliwki węgierki
  • Cukier puder do oprószenia ciasta
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czarny salcesonik w wersji śliwkowej

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać proszek do pieczenia, cynamon, kakao, cukier muscovado, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej z pestek winogron i powoli miksować, potem dodawać po jednym całym jajku, nie przerywając miksowania.
    Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na papier ciasto. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki węgierki, skórką do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec w temperaturze przez około 45 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Kiedy ciasto wystygnie oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń