Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa Kraina

Czekoladowa Kraina

Autor:

Przepisów i artykułów: 917 Ocena: 10687

Dodano:

Odsłon: 13682

Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany, na chrupiącym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, szybko się robi, jak ktoś woli mniej słodkie, proszę nie dodawać cukru pudru.

Składniki

  • 300 g ciastek Petit Beurre
  • ½ kostki masła
  • 990 ml śmietany 30 %
  • ½ szk. cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 2 czekolady białe
  • 2 czekolady mleczne ciemne
  • 400 g kajmaku
  • 100 g pestek słonecznika
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowa Kraina

Przygotowanie

  1. 1. Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy.

  2. 2. Następnie smarujemy masą kajmakową.

  3. 3. Śmietany ubijamy z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Po ubiciu dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę biała a do drugiej również rozpuszczoną czekoladę ciemną.
    4. Masy przekładamy do tortownicy, biała masa, następnie ciemna masa.

  4. 5. Wierzch ciasta dekorujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

  5. 6. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń