Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowa pianka"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 986
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 266
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 986
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 266
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Herbatniki drobno rozkrusz. Wymieszaj je z ciepłym rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową. Schłodź.
Rozpuść żelatynę. Oddziel białka od żółtek. Na garnku z gorącą wodą umieść miskę. Wrzuć żółtka i ubij je z cukrem na jasną puszystą masę.
Kawę zalej 125 ml wrzątku i zaparz. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj kawę, następnie wlej żelatynę. Wymieszaj.
Połącz masę czekoladową z żółtkami. Dodaj likier. Wymieszaj. Wstaw do lodówki. Z białek ubij pianę. Ubij także śmietanę. Delikatnie wmieszaj pianę i ubitą śmietanę do masy czekoladowo-kawowej. Wyłóż masę na herbatniki i wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
Piankę można ozdobić wiórkami otartej czekolady, płatkami migdałowymi lub drobno posiekanymi prażonymi orzechamiŹródło: Takie jest życie