Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 903

Dodano:

Odsłon: 149

Te ciasteczka są proste w przygotowaniu, Zaraz po upieczeniu i wystudzeniu są mięciutkie w środku i chrupkie na zewnątrz. Takie ciasteczka w cukrze pudrze to fajna słodka przekąska nie tylko dla maluchów.

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oranżady
  • 2 łyżki masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • cukier puder do obtaczania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do drugiej miski i dodać masło. Miskę z czekoladą ustawić na garnku z wodą ( miska musi swobodnie stać na ściankach garnka ) i w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem od czasu do czasu mieszając. Roztopione składniki zestawić z ognia. W trzeciej misce umieścić jajka i cukier i ubić na puszystą masę. Gdy jajka są prawie ubite dodać oranżadę i dalej miksować. Następnie dodać chłodną ale płynną czekoladę i dalej mieszać. Potem dodawać po łyżce mąki i mieszać aż wszystko się połączy.

  2. Tak przygotowaną masę zakryć folia spożywczą i wstawić miskę do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć masę, formować niewielkie kulki i układać na cukrze pudrze wysypanym na talerz. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki masy obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze i układać je na blachę. Następnie dłońmi spłaszczyć kulki tworząc placuszki ( tu miałam pomocnika ). Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu ciastka razem z papierem do pieczenia przełożyć na kratkę i wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń