Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z bananową galaretką

Czekoladowe ciasto z bananową galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6448

Dodano:

Odsłon: 11952

Pyszne :)

Składniki

  • Na ciasto;
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml. śmietany 18%
  • 100 ml. mleka
  • 100 ml. gorącej kawy bez fusów
  • 100 ml. oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • Galaretka bananowa;
  • 4 duże banany, 3 łyżki żelatyny , 1 łyżka cukru pudru
  • Galaretka z czekolady;
  • 100 g. czekolady gorzkiej, 1 galaretka cytrynowa
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. składniki na ciasto ;


    Składniki suche oprócz cukru należy wymieszać ze sobą ( mąka, kakao, proszek)
    w osobnym naczyniu mieszamy mokre ( olej, mleko, śmietana, jaja i cukier)
    Mokre mieszamy szpatułką i dosypujemy suche. Ciasto jest lejące, takie ma być. Gdy połączymy wszystkie składniki wtedy dopiero mieszamy mikserem, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
    Do ciasta wlewamy powoli gorącą kawę i mieszamy szpatułką.

    Ciasto należy wylać na tortownicę. Na dno dać papier do pieczenia a boki posmarować masłem.

    W środek włożyć foremkę silikonową , moja miała średnicę 15 cm. Dodatkowo obciążyłam ją surową kaszą, aby nie wypłynęła. Włożyłam do piekarnika na 50 min. - 170*

    Tortownica o śr. 24 cm.

  2. Galaretka z bananów;

    4 duże banany
    3 łyżki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

    Żelatynę należy zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na 3 minuty. W między czasie banany zmiksować z cukrem. Do napęczniałej żelatyny wlać 1/2 szklanki wrzątku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do bananów, wymieszać dokładnie i odstawić w chłodne miejsce.

  3. Galaretka z czekolady;

    100 g. czekolady gorzkiej
    1 galaretka cytrynowa

    Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku.
    Mieszamy obydwa składniki. Polewa bardzo szybko gęstnieje. Więc należy w odpowiednim czasie wylać ją na wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń